Haşere Nedir? Böcek Nedir?
Haşere ve Böcek kavramı hakkında herkesin kafası karıştıran bazı yanlış anlaşılmalar vardır.
Bu tanımlamaları bilimsel bilgilere göre hal yoluna koymak istedik. Her ne kadar toplumdaki alışagelmiş tanımlamaları değiştirmek zor olsa da anlam kargaşalarının daha da büyümesini engellemeye çalışmanın da işimizin bir gereği olduğunu düşünüyoruz.
Öncelikle “Haşere, Eşittir, Böcek” DEĞİLDİR.
Öncelikle Haşere kelimesini etimolojik olarak incelersek, ilk geçtiği kaynak Daî, Nevhatü’l-Uşşak (1647) yazılı eseridir. Kelimenin kökeni Arapçadır. Haşere, Arapça da “rahatsız eden küçük yaratık” anlamı taşıyan “haşır” kelimesinden gelmektedir. Yani kelime etimolojik olarak böcekleri düşündürse de yine aynı sebepten tüm böcekleri kapsayan bir anlam taşımaz.
Bilimsel anlamda ise bir canlının haşere olarak tanımlanması ise insanlara hastalık bulaştırıp bulaştırmadığı ile ilgilidir. Yani bir böcek, canlı, insanlara hastalık taşıyan parazit, bakteri ve virüslere ev sahipliği, taşıyıcılık yapıyor ise sadece o canlıyı haşere olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.
Bu durumda bazı kaynaklar, sinek, sivrisinek, hamam böceği, kalorifer böceği gibi hastalık taşıdığı kabul edilen böceklerin yanı sıra, veba veya kuduz mikrobunu taşıyan fare, yarasa gibi canlıları da haşere olarak tanımlamaktadır.
Böcek Nedir? Neler Başka Bir Şeydir?
Bu konuyu bir miktar çözdükten sonra bu sefer böcek sınıfına bakmak istiyoruz. Gördüğümüz tüm küçük ve sevimli gözükmeyen canlılara aynı ismi vermek, aynı sınıflandırmayı yapmak gibi bir önyargımız var.
Aslında böcek tanımı da çok detaylı bir tanımdır. Önce yanlış bilindiğini düşündüğümüz bilgileri gözden geçirirsek,
İlk olarak eklem bacaklı sınıfı ile böcek sınıfı her zaman bir birine karıştırılır.
Aile olarak aynı kökenden gelseler de bir örümcek ile bir hamam böceği abi kardeş değil daha çok kuzenlerdir. Örümcekler eklem bacaklı sınıfından, hamam böceği eklem bacaklı sınıfının bir alt kümesi olan böcek sınıfındandır. En belirgin ayrım eklem bacaklı olan örümcekler 8 bacağa sahipken böcekler 6 bacağa sahiptir.
Tüm böceklerde aynı değildir. Onlarda sınıfı da kanat, ayaklarındaki eklemler, ağız yapıları ve beslenme şekillerine göre de bir çok alt dala ayrılmaktadır. Tüm bu karışıklıkların kökeni ise böcek sınıfının dünya daki en yaygın sınıf olmasından kaynaklanmaktadır. Bilinebilen kadarı ile bir milyonun üzerinde böcek türü vardır. Her yıl binlerce tür daha keşfedilmektedir.
İşin aslı şu ki sayı ve yayılma bakımından bu dünyanın gerçek sahipleri onlardır. Taksonomi ve tür olarak daha da detaylandırırsanız 6 ila 10 milyon böcek türü ile karşılaşırsınız.
En düşünemediğiniz yerlerde dahi onları görebiliriz.